Dags att lägga om taket

I flera år så har vi pratat om att det är dags att göra något åt det här hemska taket som legat sen vi flyttade in i huset för snart tio år sen. Det är ett tegeltak som ser ut att nästintill ha börjat förmultna. Redan när vi flyttade in så var taket i dåligt skick men det är väl i ärlighetens namn även vi som inte lagt ner tillräckligt med energi vad gäller underhållet. För att ett tak ska hålla sig rent och fint så krävs det ju att man regelbundet städar bort gamla löv och slask som hänger sig kvar sen vintern. Men man vet ju hur man själv funkar, det är en sån sak som man gärna skjuter på.

Nu har det tags för takomläggning

Nu har vi i alla fall som sagt bestämt oss för att faktiskt lägga om taket på riktigt. Vi har hittat ett jättefint tegel från en utav de främsta tillverkarna, Monier, som vi är förtjusta i. Det är i en klassisk röd färg som är tillverkat utav sådant material att det ska kunna hålla sig i fyrtio år framöver. Kostnaden för att lägga om taket blir i det fallet ganska relativ när man slår ut det över en fyrtioårsperiod. Det är inte lägga att vara dumsnål alltså. Speciellt inte eftersom att själva arbetskostnaden förblir detsamma oavsett vilket material vi väljer.

Byggstart sker om ett par veckor

Nu är ju sommaren snart över skulle vissa påstå och absolut kan jag hålla med om det till en viss gräns. Man hade ju gärna fått avnjuta det nya taket över hela sommarperioden men samtidigt så finns det väl inte riktigt en tidpunkt som är ”försent” egentligen. Det är ju särskilt viktigt att man har ett tak som står emot den kommande vintern och det kommer vi ju att ha. Vi är väldigt taggade på att få se slutresultatet.