Vikten av rätt veterinär till dina djur

Som bonde är det djuren på gården som är i centrum. Det krävs inte bara ett gediget djurintresse utan även engagemang och kunskap. Många situationer kan en erfaren bonde ta hand om på egen hand, men det finns ändå många tillfällen då en veterinär behövs. I vårt fall ser vi till att jobba med flera veterinärer beroende på vilket djur det rör sig om.

En i var stad

Idag är det smidigt att hitta veterinär direkt på nätet. Genom att söka på den stad i vilken man önskar hitta en klinik brukar flertalet alternativ komma upp. Sök exempelvis på veterinär Göteborg om önskan är att få hjälp av en professionell veterinär i den staden. Det var faktiskt så vi gjorde när vi letade efter nya veterinärer för att bredda vårt kontaktnät. Vi googlade först veterinär Örgryte, eftersom vi bland annat åker dit för skoning av våra hästar. När vi sökte veterinär Göteborg fick vi dock ett större utbud att välja bland.

Vi har idag veterinärer i Göteborg, Halmstad och Skara. Ibland reser vi själva till klinikerna med djuret som behöver vård, men det händer många gånger att veterinärer kommer till gården. Det handlar mest om hur pass sjukt djuret är. Vid fölning brukar vi exempelvis låta hästen vila på gården istället för att riskera att fölet kommer under transporten. Vår duktiga veterinär i Göteborg kommer då till stallet i god tid innan det är dags.

Allmänveterinärer och specialveterinärer

Oftast erbjuder de flesta veterinärer i Göteborg och på andra orter specialister i klinikteamet. Det innebär att du sällan behöver kontakta en specialist själv. När du har förklarat situationen för kliniken kan de direkt se till att rätt typ av veterinär tar hand om djuret. Nu har vi förvisso inga reptiler på gården, men det är ett bra exempel på djurart som kräver expertkompetens inom veterinäryrket. I vårt fall brukar vi mellan varven ha behov för experter inom boskapsdjur och det har vi turen att kunna räkna med hos våra veterinärer i Göteborg, Stockholm och Gävle.