Ekonomi för bönder

Att vara bonde handlar väl bara om att odla eller ta hand om djur. Så tänker många. Men som bonde är man också egen företagare och då ingår en hel del bitar som inte alls handlar om att köra traktor och mata grisar. Det är en hel del pappersarbete så det blir ganska många timmar på kontoret, må jag säga. Det är inte min favoritdel av jobbet. Ekonomin är en mycket viktig del av arbetet och jag måste bokföra alla mina utgifter, till exempel inköp av utsäde, alla mina inkomster, som när jag säljer mina grödor eller kött, och därtill en hel del annat. Vid deklarationen har jag alltid tagit hjälp av en revisor göteborg för att få allt rätt med avdrag och annat. Det är mycket att tänka på och finns många kostnader man kan dra av som bonde samt bidrag att söka. Inte för att revisorn hjälper till med att söka bidrag, men hon ser till att det blir rätt redovisat.

Ja, som sagt anlitade jag en revisor i Göteborg för att få hjälp med årsbokslut och deklaration. Men det är fortfarande all den vanliga bokföringen att göra, den som sedan ligger till grund för årsbokslutet. Min partner tycker att skrivbordsjobb är lite roligare än jag och brukar hjälpa till när det finns tid över. Men ändå, vissa kvällar sitter jag i alla fall vid skrivbordet fram till midnatt, framför allt under sommarhalvåret som alltid är så hektiskt för oss bönder som odlar.

På sistone har jag funderat på om jag ska ta hjälp av inte bara en revisor i Göteborg utan också en redovisningskonsult på samma firma som kan hjälpa mig med den löpande bokföringen. Det skulle onekligen underlätta min vardag och det kostar faktiskt inte så mycket. Om jag slipper den delen av jobbet kan jag lägga den tiden på gården istället.