När morfar måla om huset med fel färg

Morfar

På alla sätt och vis så var min morfar en helt fantastisk man, han var en sådan där man som kunde allt, han var bara utbildad rörmokare men han kunde lika verkat som byggnadsarbetare, finsnickare eller målare i Stockholm.

Han var väldigt omtänksam, men samtidigt en riktigt karl som kunde ryta till när det behövdes. I unga år så arbetade han en del som roddare på festivaler och tror han utveckla en kärlek till människor då. När han väl dog så var han gammal, 88 år gammal, knall fall som det heter. Från det ena till det andra så ska ju denna text handla om när han skulle måla om huset sommaren 1994.

Gräver guld i USA

Vi som har några år på nacken minns den underbara sommaren 1994. Tomas Brolin stod på toppen av sin fotbollsgärning. Då skulle mormor passa på att besöka Wien med sin väninna, medan morfar skulle ge sig hän åt att måla det gamla trähuset på Resarö i Stockholms skärgård. ”-Du ska inte anlita en målare från Stockholm?” frågade mormor. ”-En målare Stockholm, varför då?” undrade och dundrade morfar, (Han gjorde det med sin bröliga röst). ”Du gör som du vill!” svarade mormor.

Sagt och gjort, med fotboll på kvällen och natten, frugan i Österrike, så kunde morfar helt ge sig hän åt att måla på dagen.

Skrapa av hela huset

Huset var grönt och färgen hade sedan länge börja flagnat, så på tre dagar och 6 fotbollsmatcher senare, hade han skrapat hela huset och kunde åka till färgaffären, som det hette då, och köpa färg.

Han valde samma nyans av grönt och påbörjade sitt arbete med första lagret. Nästa dag kunde han stolt konstatera att första lagret satt. 2 dagar kvar till mormor kom hem. Så andra lagret färg på, sedan ett tredje där det behövdes. Klar med en halvdag kvar.

Mormor kommer hem

Hon såg mycket förvånad ut när hon kom hem, ”Varför är huset rött? frågade hon, morfar visa sig vara färgblind.

Kanske anlitar en målare nästa gång.