Vad betyder Bcaa?

Bcaa är en förkortning av det engelska uttrycket ”branched-chain amino acids”. I all enkelhet står begreppet för grenade aminosyror. Dessa finner man i alla former av protein och den största fördelen med Bcaa är att de boostar ens ämnesomsättning.

Bcaa består av: leucin, icoleucin, och valin, som är tre aminosyror kroppen inte kan producera själv. Aminosyrorna har en god effekt på musklernas proteinsyntes. Det är en av orsakerna varför de har blivit ett kosttillskott som mestadels används av kroppsbyggare.

Aminosyrorna hjälper musklerna att återhämta sig samtidigt som de återbygger dem och gör dem starkare. Inte nog med det så ger de delade aminosyrorna även mer energi. De naturliga aminosyrorna finns i rött kött, mjölkprodukter och kyckling för att nämna några. Dessa kallas även för essentiella. Kroppen behöver dem för att fungera som den ska.

Behöver du Bcaa?

Det är tveksamt ifall du behöver Bcaa-tillskott om du annars äter mycket animaliskt protein eftersom det är rikt på essentiella och naturliga aminosyror. Dessa hittas i kött, ägg, fisk, fågel och mejeriprodukter. De är bundna i proteinstrukturer, som måste bearbetas i magen och magsäcken – därför tar det en längre tid för dem att tas upp i kroppen. Vid hård träning och muskelbildning kan ett tillskott ha en positiv effekt, men effekten ligger mest på en psykisk nivå. Till skillnad från hela proteiner tas kosttillskottet snabbare upp i kroppen.

Vid intag av tillskottet direkt före ett träningspass får man en rivstart samtidigt som man kan vara säker på att aminosyrorna återuppbygger musklerna efter träningen. Den positiva mentala effekten är också väldigt stark och hjälper motivationen under träningsprocessen.

Prismässigt kostar kosttillskottet omkring 3–4 kr per daglig dos. Vid val av produkt är själva halten av Bcaa avgörande, inte priset och inte antalet kapslar. Så, detta är något väldigt viktigt att tänka på när du köper kosttillskott.

Bcaa och hormoneffekten

Bcaa har en bevisad hormoneffekt. Intressant, eller hur? De flesta av er vet att testosteron behövs för att kunna bygga muskler. Testosteron är det manliga könshormonet, men produceras också av kvinnor i en mindre grad.

Enligt den senaste forskningen har de delade aminosyrorna i kosttillskottet visat sig ha en positiv effekt på testosteronnivån. De har även bevisats ha en positiv effekt på tillväxthormonerna och insulinet. Alla tre är en förutsättning för en effektiv muskeltillväxt.

Vid intag av kosttillskottet före träning ökar testosteronnivån och den håller sig hög flera timmar efteråt. Detta optimerar ens energinivå men även processen för muskelåterhämtning. Det är den huvudsakliga anledningen till att idrottare och muskelbyggare tar Bcaa.

Som det nämndes tidigare är det väldigt viktigt att titta på halten av aminosyrorna i kosttillskottet. Därefter är det av väsentlig betydelse att bestämma när intaget av tillskottet ska ske.